אחד הדברים שחוזרים עליהם אנשים הסובלים מבעיה כלשהי הוא תחושת הבדידות. התחושה שרק הם סובלים מבעיה זו ושאיש אינו מבין אותם. קבוצות תמיכה, באות לפתור מצוקה זו, ולאפשר לאנשים הסובלים מבעיה מסוימת להיפגש עם אנשים הסובלים מאותה בעיה.
מאפיינים של קבוצות תמיכה
המטרה של קבוצות תמיכה היא לעזור למשתתפים להתמודד עם בעיה משותפת. הקבוצה אינה מתיימרת לגרום לשינוי אישיותי בחיי המשתתפים, אלא להוות משענת ומקפצה להמשך. קבוצות אלה הן לרוב מוגבלות בזמן ובמספר המשתתפים. משתתפי הקבוצה הם החשובים, ואילו המנחה הוא משני.
המסגרת הכללית של קבוצת תמיכה
המספר האידיאלי למשתתפים בקבוצה הינו 8 משתתפים, אך פעמים קרובות עקב אילוצים מספר המשתתפים יכול להיות גדול או קטן יותר. הקבוצה נפגשת בדרך כלל אחת לשבוע למשך שעה וחצי, כאשר משך הטיפול משתנה, אך לרוב הוא אורך כ- 12 מפגשים.
דוגמאות לסוגים שונים של קבוצות תמיכה
- קבוצות תמיכה להורים ובני משפחה לילדים חולים
ילד חולה במשפחה מציב את המשפחה כולה בפני אתגרים לא פשוטים. המעמסה הרגשית והכלכלית גדולות. כל אחד מבני המשפחה מתמודד עם הקושי בדרכו: הן ההורים והן האחים של הילד החולה. על מנת לסייע לבני המשפחה בהתמודדות, שעלולה לעתים להיות קשה, מתישה, עם עליות וירידות ודורשת כוחות רבים, מתקיימות בחלק ניכר ממחלקות הילדים בבתי החולים קבוצות תמיכה נפרדות: קבוצת תמיכה להורי הילדים החולים וקבוצת תמיכה לאחים. קבוצות תמיכה אלה מונחות בדרך כלל על ידי הצוות הטיפול במחלקה: עובדת סוציאלית בליווי פסיכולוגית או אחות.
- קבוצות תמיכה לבני משפחה של הרוגי תאונות דרכים
- קבוצות תמיכה לבני משפחה של חולי נפש
חולה נפש במשפחה, בין אם הוא בן זוג, הורה, אח או ילד, משפיע על המשפחה כולה. הוא משפיע על חיי היום יום בבית, על האופן שבו המשפחה כולה וכל אחד מבניה תופשים את עצמם. קבוצות התמיכה מסייעות במתן אוזן קשבת, חיזוק והקלה על תחושת הבדידות. הן מתקיימות בבתי חולים ובמרפאות לבריאות נפש.