קבוצה דינאמית (אנאליטית) היא סוג הנחיית הקבוצות הקלאסי. בסגנון הנחייה זה, המנחה אינו מוביל את הקבוצה ויוזם את התוכן בפגישותיה, אלא חברי הקבוצה הם שמביאים את עצמם לידי ביטוי בקבוצה. הקבוצה משמשת מיקרוקוסמוס לסביבה הטבעית של המטופל, והוא נעזר במערכת היחסים ובאינטראקציות הנרקמות בינו לבין חברי הקבוצה כדי להבין את עצמו ואת מערכות היחסים בחייו ולעבור שינוי.
הגישה הפסיכואנליטית
הגישה גם גורסת כי האדם משליך את עולמו הפנימי על מערכות היחסים שלו, עובדה המשפיעה על איכות חייו, מידת ההנאה שלו מחייו והדרך בה הוא מתנהל בעולם. הגישה נעזרת במערכת היחסים שיוצר המטופל עם המטפל כדי לקבל תובנה עמוקה וטובה יותר על מערכות היחסים המוקדמות והשפעתן על האישיות ומערכות היחסים המאוחרות, ולעבור שינוי.
המבנה של קבוצה אנליטית
קבוצה אנליטית כוללת בין 8-9 משתתפים. הפגישות נערכות בין פעם ליותר בשבוע (תלוי במסגרת בה נערכת הקבוצה). מפגש קבוצתי נמשך בדרך כלל בין שעה לשעה וחצי. הקבוצות הן ארוכות טווח, ומשתתפים מתקבלים ויוצאים מן הקבוצה בהתאם למצבם (האם השיגו את מטרתם או שעדיין לא הגיעו לכדי התקדמות ושיפור), התאמתם לקבוצה ועוד. ישנן קבוצות המתקיימות באופן רצוף, כאשר הרכב הקבוצה יכול להשתנות עקב כניסה ויציאה של משתתפים.
מהלך המפגשים
חברי הקבוצה נותנים תמיכה זה לזה, משוב על התנהגות, משקפים אחד לשני את האופן שבו דבריו או התנהגותו של כל משתתף משפיעים על אחרים, ומהווים מראה וכלי לתובנה מעמיקה זה לזה.
למי מתאימה קבוצה אנליטית?
הדעות לגבי ההתאמה לקבוצה אנליטית שונות בקרב מטפלים ומנחי קבוצות בגישה זו. באופן כללי ניתן לומר כי נדרשת בגרות מסוימת ויכולת ורבלית טובה כדי להשתתף בקבוצה מסוג זה. יחד עם זאת, קבוצות אנליטיות פועלות במגוון של אוכלוסיות: מאושפזים בבתי חולים לבריאות נפש, מטופלים במרפאות לבריאות נפש, וכן בקהילה בקרב קבוצות שונות של אנשים המבקשות עזרה.